تبلیغات
وبلاگ بروبچه های مهندسی شیمی بروجرد - چرا پیاز اشک شما را در می آورد؟
تاریخ : دوشنبه 13 خرداد 1392 | 11:03 ق.ظ | نویسنده : سپیده میرزایی

1-سولفونیل‌پروپان، ملکول کوچکی است که بوسیله‌ی آنزیم‌هایی در پیاز زمانی که آن را می‌برید، تولید می‌شود. به طور طبیعی این آنزیم‌ها درون سلول‌های پیاز قرار گرفته‌اند، اما چاقو این سلول‌ها را می‌شکافد و اجازه می‌دهد تا آنزیم‌های انباشته شده، از آن فعال شوند. 

 
 




1-سولفونیل پروپان (1-Sulfinylpropane)


با پوست کندن پیاز سلول‌ها صدمه می‌بینند و آنزیمی به نام آلیناز با ترکیبی بی بو موسوم به  ترکیب می‌شود و مولکول را به سه ترکیب: 1-سولفونیل‌پروپان، پیرووات و آمونیاک می‌شکند. که 1-سولفونیل‌پروپان اشک‌آور است.

 

 

 1-سولفونیل‌پروپان ملکول کوچکی است بنابراین به راحتی در هوا پراکنده می‌شود و وارد بینی و چشم‌ها می‌شود، درست جایی که حسگرهای محافظ چشم قرار دارند و چشم را دربرابر مواد مضر محافظت می‌کنند. با پخش شدن این ملکول آزاردهنده، چشم-ها و بینی حجم زیادی مایع برای شستشو و پاک‌کردن این ماده‌ی محرک تولید می‌کنند. تعدادی از پیازها نسبت به بقیه مقدار کمتری از این ملکول محرک را تولید می‌کنند. پیازهایی که در خاک‌های با سولفور کمتر رشد کرده‌اند مقدار کمتری از این ملکول را در سلول‌های خود دارند بنابراین کمتر اشک شما را در می‌آورند.



پیچک